Papírellátási nehézségek a nyomdaiparban

Tisztelt Partnerünk!
A tavalyi év viszontagságai után 2021-ben a nyomdaipart még a korábbinál is súlyosabb csapás érte, mely mára komoly krízishelyzetet okozott a papírellátásban.

A Nyomda- és Papíripari Szövetség hivatalos állásfoglalása alapján „megállapítható, hogy a 2021. utolsó negyedévében és 2022. évben a megrendelések teljesítését olyan külső körülmények alakítják, amelyek a gyártó nyomda hatás- és érdekkörén kívül esnek. Ennek következtében nem viselhetik egyedül az esetlegesen felmerülő jogi és pénzügyi konzekvenciákat. A Nyomda- és Papíripari Szövetség megítélése szerint az ellátási lánc összes szereplőjének tudomásul kell vennie a piaci folyamatokat és alkalmazkodnia kell a kialakult helyzethez.”

Az említett külső körülmények alatt a hónapok óta fennálló súlyos ellátási problémákat értjük, melyek mostanra az energiaárak növekedésével kiegészülve, drámai (termékkörtől függően esetenként 50%-os) alapanyag áremelkedést idéztek elő.

A jelenlegi krízishelyzetben a beszállítók nem vállalnak árgaranciát, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyoldalúan változtatják az árakat, határidőket és szállítási feltételeket. Előfordul, hogy a már megrendelt tételek esetén is többszöri áremelést érvényesítenek irányunkba, ezzel ellehetetlenítve a tervezhető vevőkiszolgálást és az árajánlatok kiadását.

Ez a körülmény a Center-Print Nyomdától is határozott lépéseket követel, ezért az áremelések és változások érvényesítésére kényszerülünk.
Amennyiben az árajánlatához, vagy megrendeléséhez kapcsolódóan nem áll rendelkezésünkre papír alapanyag és szükségessé válik annak megrendelése, úgy az árváltozás jogát, az alapanyag beérkezéséig fenntartjuk!  Ha az alapanyag beérkezéséig beszállítónk áremelést hajt végre, azt a Center-Print Nyomda a már korábban kiadott ajánlataiban is kénytelen érvényesíteni.

A drasztikusan megnövekedett és folyamatosan változó szállítási határidőkre hivatkozva felhívjuk figyelmét, hogy az általunk előzetesen megadott gyártási és szállítási határidők tájékoztató jellegűek. Kollégáink mindent megtesznek azért, hogy a vevői elvárásoknak továbbra is maximálisan eleget tegyenek, de a jelenlegi körülmények között a korábbi rugalmas kiszolgálást és gyors átfutási időket nem tudjuk biztosítani.

Fenti rendelkezésünk visszavonásig érvényes, minden korábban kiadott és a mai naptól kiadásra kerülő árajánlatunkra, egyedi megállapodásra és a már befogadott megrendelésekre is.

A Center-Print Nyomda csapata minden erejével azon dolgozik, hogy vevőink kiszolgálása zökkenőmentes legyen, és a fennálló extrém körülmények ellenére is biztos hátteret nyújtson partnerei számára. Továbbra is minden erőfeszítést megteszünk annak érdekében, hogy megfeleljünk az összes kérésnek, mely partnereinktől érkezik és minimalizáljuk a gyártási határidőket, miközben kérjük megértésüket az esetlegesen felmerülő késedelmekért a gyártási folyamatokban.

Bízunk segítő együttműködésükben,

Szabó Andrea
ügyvezető